“Staketet kanske är ett fängelse för stenen”
Om barns inflytande, riskfylld lek och hur vi omsätter artikel 12 i praktiken. Varför har stenen ett staket runt sig? Vad tänker barnen när något de älskat att leka på plötsligt spärras av – utan förklaring? Vad händer när barnen fortsätter att närma sig, trots att det är förbjudet?
I den här föreläsningen får vi följa med in i ett verkligt exempel från förskolan, där ett staket runt en sten blev startskottet för en gemensam undersökning om inflytande, risktagande lek. Vi får ta del av barnens tankar, frågor och strategier – och hur deras perspektiv ledde in förskolan i ett arbete med artikel 12 i barnkonventionen: barns rätt att uttrycka sina åsikter och bli tagna på allvar i frågor som rör dem.
I fokus står barnen som aktiva, tänkande och handlande subjekt. Det är deras sätt att närma sig situationen, formulera tankar och delta i processen som driver utvecklingen framåt.
Vi reflekterar också kring hur riskfylld lek, trygghetsfrågor och vuxnas ansvar möts i konkreta beslut om barns miljöer – och hur vi kan skapa utemiljöer där barns perspektiv inte bara beaktas i efterhand, utan ges en självklar plats från början.
Det här är en berättelse om barns inflytande – och om hur vi som vuxna kan skapa förutsättningar för att lyssnandet faktiskt leder till förändring.
Och ja – vi berättar förstås också hur det gick. Blev stenen fri till slut?
Föreläsningen riktar sig till pedagoger, skolledare och andra som arbetar med barns miljöer och inflytande – särskilt inom förskola, skola och fritidsverksamhet